INCOSEIL Newsletter
נגישות
.

דבר העורך

חודש אוקטובר 2023, הציב בפני מדינת ישראל אתגרי חירום חסרי תקדים בתולדותיה אירוע טבח המוני והרס תשתיות שבעקבותיו נפתחה מלחמה רב זירתית, מאות אלפי חיילי מילואים, כמו גם עשרות אלפי ישראלים שנעקרו מבתיהם. אל מול אתגרים מורכבים אלו, נולדו יוזמות ספונטניות של החברה האזרחית והמגזר העסקי, לצד פעילות הגורמים הציבוריים האמונים על מצבי חירום. כך, הוקמו מאות חמ"לים אזרחיים, אשר שמו לעצמם למטרה לתת מענה לצרכים שונים שהועלו ע"י קבוצות אוכלוסייה שונות: אוכלוסיית המפונים, אוכלוסיית חיילי המילואים, יחידות הצבא שונות, חקלאים, בעלי עסקים קטנים ועוד. כחלק מהפעולות שבוצעו בתקופה זו, תוכננו ויושמו בהתנדבות, במהירות מעוררת השתאות, פתרונות טכנולוגיים, מערכים לוגיסטיים, יישומי תוכנה לניהול חמ"לים, אפליקציות לניהול פתרונות שינוע ועוד. במקביל, התרחש תהליך התארגנות עצמית של מטה חמ"לים הארצי שקיבל על עצמו לפעול ליצירת תאום וקישוריות בין החמ"לים השונים, קודם כל בינם לבין עצמם וכן בין כלל החמ"לים וגורמי ממשל, מערכת הביטחון, פיקוד העורף, אט"ל, מרכז השלטון המקומי ארגוני התנדבות ועוד.

גיליון זה של קול המערכות כולל סקירה של תופעת החמ"לים האזרחיים, מאפייני ההתארגנויות החברתיות, סקירה של מערכות טכנולוגיות שפותחו כדי לתמוך בתפעול החמ"לים וסקירות של מאמצי ותהליכי ההסדרה שנעשים בימים אלו במטרה להביא לשיפור מערכתי כולל של מערך הסיוע של החברה האזרחית בשגרה ובחירום.

כמו בכל גיליון של קול המערכות מכיל גיליון זה מספר תקצירים וקישורים למאמרים שהתפרסמו בעיתונות או בספרות מקצועיים זאת לצד סקירה של כנסים, אירועים וסדנאות מקצועיות שחשבנו שכדאי להציג בפני קהילת מהנדסי המערכות בישראל. הסקירה כוללת תובנות עיקריות והפניה למידע נוסף אודות תכנים שהוצגו באירוע. טור מיוחד בגיליון זה מוקדש לסיקור תוצרי קבוצות העבודה של האיגוד הישראלי להנדסת מערכות INCOSE.IL ולסיכום כלל פעילויות האיגוד.

אנו קוראים למהנדסי המערכות בישראל, היו מעורים בעשייה החברתית השוטפת את הארץ, זהו את האתגרים המערכתיים העומדים בפני החברה בישראל והיו תרומה משמעותית למהלכי התקומה המתרחשים בארצנו .

ועדת העורכים של קול המערכות

ועדת העורכים: דר' שרון שושני-תבורי, דר' אביגדור זוננשיין, דר' אלכס בלכמן, סרגיי טוזיק.

ערן ראובני - עורך מגזין קול המערכות  טל. 050-9020377    מייל: eranr@incoseil.org

מה בגיליון ?
דבר יו"ר האיגוד
סקירת כנסים וסמינרים
מאמרים מומלצים
הזמנה לכנס הבינלאומי INCOSE_IL 2024

פעילות קבוצות העבודה

פעילויות האיגוד

מאמר:

Systems Science

Avner Angle (WILEY, 2024)

  מדע המערכות הוא שדה בין-תחומי המתמחה בתכונות היסוד של כל המערכות בטבע ובחברה. על פי מדע המערכות היקום מורכב ממערכות ומערכות של מערכות ולכל המערכות יש תכונות מהותיות משותפות. מדע המערכות הוא שדה בין-תחומי העוסק במשמעות המערכות בטבע, בחברה, בטכנולוגיה ובמדע. מדע המערכות מנסה לבנות יסודות שהם רלוונטיים לכל תחומי המדע והחיים. שדה זה מניח שלכל המערכות באשר הם, יש תכונות, מבנה, והתנהגות אשר משותפות לכולן. לפיכך, הבנת ההיבטים האוניברסליים האלה יכולה להוביל לתפישה יותר מעמיקה של היקום שבו אנו חיים. בחטיבה הראשונה של הספר מתוארים עשרה עקרונות בסיסיים של מדע המערכות: ההקשר האוניברסלי, גבולות, היררכה , אינטראקציות, שינויים, קלט/פלט, סיבוכיות, בקרה, התפתחות, הגחה.

מצורף תקציר שלושת הפרקים הראשונים (מתוך 20 פרקי הספר), הכולל מבוא לתורת המערכות, תקציר עשרת העקרונות הבסיסים של תורת המערכות, תיאור קצר של הספר בכללותו וכן של המחבר.

קישור לתקציר הספר: Systems Science

מאמר:

Systems integration in infrastructure projects: seven lessons from Crossrail, J. Whyte, A. Davies, C. Sexton

אינטגרציה מערכתית בפרויקטים של תשתיות – שבעה לקחים מפרויקט Crossrail. מאת: ג'ניפר ווייט, אנדרו דייביס, כריס סקסטון

  בשנה שעברה, לאחר דחיות חוזרות ונשנות, הופעל הקו האדום – קו הרכבת הקלה הראשון ברשת הרכבות הקלות המתוכננות להקמה בגוש דן. מסתבר שבעיות האינטגרציה בפרויקטי הקו האדום הם אינן בעיות ייחודיות לסביבה המזרח תיכונית שלנו, אלא הם ביטוי למורכבות המיוחדת של פרוייקטי תשתית גדולים. המאמר אינטגרציה מערכתית בפרויקטים של תשתיות – שבעה לקחים מפרויקט Crossrail מנתח את לקחי פרויקט הקמת קו הרכבת The Elizabeth Line החוצה את לונדון ממזרח למערב ומשלב רכבת תחתית עם רכבת עילית. התובנה המרכזית העולה מתהליך ניתוח והפקת הלקחים מפרויקט זה, קובעת כי לא נכון לנהל אינטגרציה ומבצוע של פרויקטים מסוג זה בשיטות המסורתיות, ותחת זאת מומלץ לנהל את פעילויות האינטגרציה והמבצוע באופן מרוכז, באחריות הלקוח הסופי.
קרא עוד >

מאמר:

שילוב הנדסת אמינות ובטיחות בהנדסת מערכות
דווח על ממצאי מחקר במרכז גורדון, 2023

  בעבודת מחקר זו גיבשנו לא רק את מתודולוגיית השילוב בהנדסת מערכות מבוססת מודלים, אלא גם זיהינו פערים נוספים ביישום הנדסת אמינות ובטיחות ונתנו לרובם פתרונות מתאימים.
דר' שרון שושני תבורי, טכניון, ערן פלג, מטאפור, דר' אביגדור זוננשיין, מרכז גורדון להנדסת מערכות ומוסד שמואל נאמן, בשיתוף: אולגה גלפשטיין, מידבאר 21, דר' טניה שוירץ, רפאל, אור נדלר, רפאל

קישור לדווח על ממצאי המחקר

מאמר:

Robustness and resilience in the design of emergency management systems

מחברים: Julie Dugdale, Bernard Pavard
סיכום ע"י ד"ר שרון שושני תבורי

  המאמר המצורף בקישור מציע מסגרת מושגית קונספטואלית לתכנון מערכות מידע עבור ניהול מצבי חירום. הרעיון המסדר בבסיס חשיבה זו הוא כי ככל שהארגון פחות מובנה אזי מערכת המידע התומכת בפעילות זו נדרשת לסייע בהתארגנות עצמית. במטרה לתמוך ביכולת זו, מערכת המידע צריכה לאפשר ולשפר את שיתוף הידע בין בעלי העניין השונים. בנוסף, המערכת צריכה לספק את תכונת העמידות והחסינות התכנונית הנדרשת בעת חירום.

סיכום המאמר

 

.