דבר העורך
חודש אוקטובר 2023, הציב בפני מדינת ישראל אתגרי חירום חסרי תקדים בתולדותיה אירוע טבח המוני והרס תשתיות שבעקבותיו נפתחה מלחמה רב זירתית, מאות אלפי חיילי מילואים, כמו גם עשרות אלפי ישראלים שנעקרו מבתיהם. אל מול אתגרים מורכבים אלו, נולדו יוזמות ספונטניות של החברה האזרחית והמגזר העסקי, לצד פעילות הגורמים הציבוריים האמונים על מצבי חירום. כך, הוקמו מאות חמ"לים אזרחיים, אשר שמו לעצמם למטרה לתת מענה לצרכים שונים שהועלו ע"י קבוצות אוכלוסייה שונות: אוכלוסיית המפונים, אוכלוסיית חיילי המילואים, יחידות הצבא שונות, חקלאים, בעלי עסקים קטנים ועוד. כחלק מהפעולות שבוצעו בתקופה זו, תוכננו ויושמו בהתנדבות, במהירות מעוררת השתאות, פתרונות טכנולוגיים, מערכים לוגיסטיים, יישומי תוכנה לניהול חמ"לים, אפליקציות לניהול פתרונות שינוע ועוד. במקביל, התרחש תהליך התארגנות עצמית של מטה חמ"לים הארצי שקיבל על עצמו לפעול ליצירת תאום וקישוריות בין החמ"לים השונים, קודם כל בינם לבין עצמם וכן בין כלל החמ"לים וגורמי ממשל, מערכת הביטחון, פיקוד העורף, אט"ל, מרכז השלטון המקומי ארגוני התנדבות ועוד.
גיליון זה של קול המערכות כולל סקירה של תופעת החמ"לים האזרחיים, מאפייני ההתארגנויות החברתיות, סקירה של מערכות טכנולוגיות שפותחו כדי לתמוך בתפעול החמ"לים וסקירות של מאמצי ותהליכי ההסדרה שנעשים בימים אלו במטרה להביא לשיפור מערכתי כולל של מערך הסיוע של החברה האזרחית בשגרה ובחירום.
כמו בכל גיליון של קול המערכות מכיל גיליון זה מספר תקצירים וקישורים למאמרים שהתפרסמו בעיתונות או בספרות מקצועיים זאת לצד סקירה של כנסים, אירועים וסדנאות מקצועיות שחשבנו שכדאי להציג בפני קהילת מהנדסי המערכות בישראל. הסקירה כוללת תובנות עיקריות והפניה למידע נוסף אודות תכנים שהוצגו באירוע. טור מיוחד בגיליון זה מוקדש לסיקור תוצרי קבוצות העבודה של האיגוד הישראלי להנדסת מערכות INCOSE.IL ולסיכום כלל פעילויות האיגוד.
אנו קוראים למהנדסי המערכות בישראל, היו מעורים בעשייה החברתית השוטפת את הארץ, זהו את האתגרים המערכתיים העומדים בפני החברה בישראל והיו תרומה משמעותית למהלכי התקומה המתרחשים בארצנו .
ועדת העורכים של קול המערכות
ועדת העורכים: דר' שרון שושני-תבורי, דר' אביגדור זוננשיין, דר' אלכס בלכמן, סרגיי טוזיק.
ערן ראובני - עורך מגזין קול המערכות טל. 050-9020377 מייל: eranr@incoseil.org
פעילות קבוצות העבודה
פעילויות האיגוד
מאמר:
Avner Angle (WILEY, 2024)
מדע המערכות הוא שדה בין-תחומי המתמחה בתכונות היסוד של כל המערכות בטבע ובחברה. על פי מדע המערכות היקום מורכב ממערכות ומערכות של מערכות ולכל המערכות יש תכונות מהותיות משותפות. מדע המערכות הוא שדה בין-תחומי העוסק במשמעות המערכות בטבע, בחברה, בטכנולוגיה ובמדע. מדע המערכות מנסה לבנות יסודות שהם רלוונטיים לכל תחומי המדע והחיים. שדה זה מניח שלכל המערכות באשר הם, יש תכונות, מבנה, והתנהגות אשר משותפות לכולן. לפיכך, הבנת ההיבטים האוניברסליים האלה יכולה להוביל לתפישה יותר מעמיקה של היקום שבו אנו חיים. בחטיבה הראשונה של הספר מתוארים עשרה עקרונות בסיסיים של מדע המערכות: ההקשר האוניברסלי, גבולות, היררכה , אינטראקציות, שינויים, קלט/פלט, סיבוכיות, בקרה, התפתחות, הגחה.
מצורף תקציר שלושת הפרקים הראשונים (מתוך 20 פרקי הספר), הכולל מבוא לתורת המערכות, תקציר עשרת העקרונות הבסיסים של תורת המערכות, תיאור קצר של הספר בכללותו וכן של המחבר.
קישור לתקציר הספר: Systems Science
מאמר:
בשנה שעברה, לאחר דחיות חוזרות ונשנות, הופעל הקו האדום – קו הרכבת הקלה הראשון ברשת הרכבות הקלות המתוכננות להקמה בגוש דן. מסתבר שבעיות האינטגרציה בפרויקטי הקו האדום הם אינן בעיות ייחודיות לסביבה המזרח תיכונית שלנו, אלא הם ביטוי למורכבות המיוחדת של פרוייקטי תשתית גדולים. המאמר אינטגרציה מערכתית בפרויקטים של תשתיות – שבעה לקחים מפרויקט Crossrail מנתח את לקחי פרויקט הקמת קו הרכבת The Elizabeth Line החוצה את לונדון ממזרח למערב ומשלב רכבת תחתית עם רכבת עילית. התובנה המרכזית העולה מתהליך ניתוח והפקת הלקחים מפרויקט זה, קובעת כי לא נכון לנהל אינטגרציה ומבצוע של פרויקטים מסוג זה בשיטות המסורתיות, ותחת זאת מומלץ לנהל את פעילויות האינטגרציה והמבצוע באופן מרוכז, באחריות הלקוח הסופי.
קרא עוד >
המאמר אינטגרציה מערכתית בפרויקטים של תשתיות – שבעה לקחים מפרויקט Crossrail מנתח את
לקחי פרויקט הקמת קו הרכבת על שם המלכה אליזבת השנייה (Line Elizabeth The )החוצה את לונדון
ממזרח למערב ומשלב רכבת תחתית עם רכבת עילית. התובנה המרכזית העולה מתהליך ניתוח והפקת
הלקחים מפרויקט זה, קובעת כי לא נכון לנהל אינטגרציה ומבצוע של פרויקטים מסוג זה בשיטות המסורתיות,
ותחת זאת מומלץ לנהל את פעילויות האינטגרציה והמבצוע באופן מרוכז, באחריות הלקוח הסופי.
מאפייני הפרויקט:
פרויקט הקמת קו הרכבת על שם המלכה אליזבת השנייה (Line Elizabeth The )החוצה את לונדון ממזרח
למערב ומשלב רכבת תחתית עם רכבת עילית. הקו נחנך בחלקים בין השנים ,2020-2023 בסיום פרויקט
התשתית הגדול ביותר באירופה, אחרי עיכובים בלו"ז וחריגות משמעויות בתקציב. החברה המובילה
(LTD Crossrail)הייתה אחראית על הקמת התשתיות ותפקדה כלקוח ביותר מ - 25 חוזים מול קבלני תכנון
ו73- חוזים מול קבלני ביצוע, בזמן שחברת התחבורה של לונדון (TfL) הייתה אחראית על מערך הרכבות.
תפישת האינטגרציה של הפרויקט התבססה על המחויבויות החוזיות של הספקים, כאשר האינטגרציה
הטכנית הובלה על ידי הספקים בעוד החברה המובילה התמקדה באינטגרציה ניהולית באמצעות סקרים.
משימת האינטגרציה הייתה מורכבת עוד יותר מפני שחלק מהספקים עבדו בחוזים נפרדים מול Crossrail
ומול TfL בחלקים ושלבים השונים של הפרויקט, וגם עבדו מול הצוותים הנדסיים של בעלי הקו – London
Underground ו-London for Rail. הבעיות והדחיות במסירת גרמו לשינוי המדיניות. שלב המבצוע התחיל
להיות מנוהל כפרויקט אינטגרציה ומבצוע ייעודי החל משנת .
פירוט הלקחים:
הלקוח חייב לנהל את תהליך מסירת הפרויקט לתפעול (המבצוע) כפרויקט אינטגרציה של מערך (System-of-System) ולא כתהליך של בניה ובדיקה (Testing & Construction) בשלבים עוקבים כפי שזה נהוג בפרויקט תשתיות. אינטגרציה דרך מחויבויות החוזיות עם ספקים נפרדים לא עובדת טוב בפרויקטים גדולים.
2. הלקוח חייב לנהל את האינטגרציה באופן פעיל, ישיר וטכני. ב,2018- החברה המובילה (Crossrail)
הקימה צוות אינטגרציה ייעודי שעבד עם כל הספקים וגיבש את כולם לצוות ההנדסי שהשאיר את
השיקולים המסחריים "מחוץ לדלת".
3. הלקוח חייב לתכנן תהליך מבצוע ובדיקות ארוך ולא לצמצם אותם עקב העיכובים בבניה. בפרויקט הוקם
"מרכז שליטה" שתיאם את הפעילויות של צוותי בדיקה של הספקים השונים.
4. הלקוח חייב לקבל סמכות מלאה על קבלת ההחלטות בתחום האינטגרציה. החברה המובילה הקימה את
רשות האינטגרציה (Authority Integration Railway) ברשות מנהל התוכנית.
5. הלקוח חייב לקיים ניהול תצורה קפדני, ברצף מתחילת התוכנית ועד סופה. ניהול התצורה הוא זה
שמספק מידע אמין למקבלי ההחלטות.
6. הלקוח חייב להבין שחלק מהמוצרים של הספקים דורשים פיתוח ולא יהיה ניתן לספק אותם "מעכשיו
ועכשיו" כמו שחשבו בתחילת התוכנית.
7. הלקוח חייב להבין שאינטגרציה יכולה להתחיל רק שתת-מערכות כבר קיימות, מותקנות ונבדקו בנפרד.
הרבה מהאינטגרציות הפרויקט תוכננו ללא התחשבות למוכנות של תת-מערכות.
מאמר:
שילוב הנדסת אמינות ובטיחות בהנדסת מערכות
דווח על ממצאי מחקר במרכז גורדון, 2023
בעבודת מחקר זו גיבשנו לא רק את מתודולוגיית השילוב בהנדסת מערכות מבוססת מודלים, אלא גם זיהינו פערים נוספים ביישום הנדסת אמינות ובטיחות ונתנו לרובם פתרונות מתאימים.
דר' שרון שושני תבורי, טכניון, ערן פלג, מטאפור, דר' אביגדור זוננשיין, מרכז גורדון להנדסת מערכות ומוסד שמואל נאמן, בשיתוף: אולגה גלפשטיין, מידבאר 21, דר' טניה שוירץ, רפאל, אור נדלר, רפאל
קישור לדווח על ממצאי המחקר
מאמר:
Robustness and resilience in the design of emergency management systems
מחברים: Julie Dugdale, Bernard Pavard
סיכום ע"י ד"ר שרון שושני תבורי
המאמר המצורף בקישור מציע מסגרת מושגית קונספטואלית לתכנון מערכות מידע עבור ניהול מצבי חירום. הרעיון המסדר בבסיס חשיבה זו הוא כי ככל שהארגון פחות מובנה אזי מערכת המידע התומכת בפעילות זו נדרשת לסייע בהתארגנות עצמית. במטרה לתמוך ביכולת זו, מערכת המידע צריכה לאפשר ולשפר את שיתוף הידע בין בעלי העניין השונים. בנוסף, המערכת צריכה לספק את תכונת העמידות והחסינות התכנונית הנדרשת בעת חירום.
סיכום המאמר
AN INTRODUCTION TO SYSTEM SAFETY ENGINEERING
ספרה החדש של פרופ ננסי לווסון הוא לדעתי בשורה חשובה להנדסת המערכות ולהנדסת גורדוהבטיחות. בספר זה פרופ לווסון מתארת בצורה מפורטת ומודגמת של גישתה ושיטתה המערכתית והחדשנית להנדסת בטיחות. זהו ספרה החדש של פרופ לווסון לאחר שני ספריה הקודמים שהיו פורצי דרך לתקופתםENGINEERING A SAFETY WORLD SAFEWARE, ספר זה אינו חזרה ספרים אלו, אלא עומד בפני עצמו שספר לימוד לתורה המערכתית של לווסון להנדסת בטיחות.
אנו גאים שהיינו לפני למעלה מ 20 שנה, בין אלו שזיהו את הפוטנציאל הגדול בגישתה המערכתית לבטיחות, והזמנו אותה להרצות וללמד את גישתה ביום עיון להנדסת מערכות מטעם מרכז גורדון בטכניון. מאז יזמנו את הזמנתה להרצות בימי עיון בינלאומיים בארגון שלנו, כמו כנס HSI . בנוסף, פעלנו בתעשיה הישראלית לאימוץ גישותיה של לווסון בתחומי הנדסת בטיחות. לצערנו רק חברות מועטות אימצו את גישותיה. בנוסף, לצערנו גופי התקינה הבינלאומיים לבטיחות לא אימצו את גישותיה שהוכחו בעשרות תאונות בטיחות,כנכונות ,בטוחות ומחכימות. לאחרונה הגוף OMG האחראי על תקינת שיטות להנדסת מערכות מבוססת מודלים אימץ את שיטת STPA של לווסון לניתוח בטיחות. זו בשורה חשובה.
סיכם : ד"ר אביגדור זוננשיין.
סיכום תמציתי של הספר
הנדסת מערכות בעידן הדיגיטלי
Systems Engineering for the Digital Age
הספר הנדסת מערכות בעידן הדיגיטלי ערוך על ידי Prof. Denish Verma , מנכ"ל של SERC -המרכז למחקרי הנדסת מערכות, באוניברסיטת סטיבנס,ארה"ב שמאגד כ 20 אוניברסיטאות אמריקאיות העוסקות במחקרי הנדסת מערכות. המימון של פעילויות המרכז (בעיקר מחקרים ,כנסים,סמינרים ופרסומים ) הוא על ידי תקציב מיוחד של משרד ההגנה האמריקאי.
ספר זה כולל 41 פרקים-מאמרים במגוון נושאים יישומיים של הנדסה מערכות בעידן הדיגיטלי. הפרקים-מאמרים נכתבו על ידי למעלה מ 60 חוקרים השותפים ל SERC. המאמרים מציגים מודלים, גישות, שיטות ומתודולוגיות מתקדמות ליישום הנדסת מערכות דיגיטאלית. המאמרים בספר חולקו ל8- תחומים עיקריים . לפירוט נוסף מצורף קישור
לתקציר וסקירת הנושאים הספר הנדסת מערכות בעידן הדיגיטלי
סיכם: דר' אביגדור זוננשיין, עמית מחקר בכיר במרכז גורדון להנדסת מערכות ובמוסד שמואל נאמן בטכניון, פברואר 24
ספר:
SERC GOALS, EXPERIENCE & ACTIVITIES
ד"ר אביגדור זוננשיין ממליץ להכיר ארגון SERC- System Engineering Research Center ומזמין לקרוא אודות משימות הארגון ותוצרי פעילויותיו
פורסם בהוצאת מוסד שמואל נאמן (2021)