עלה לאוויר הקורס המקוון "יישומי הנדסת אנוש בהנדסת מערכות" / נירית גביש, יקיר יניב ויובל ביתןמהנדסי מערכות עוסקים בפיתוח של מערכות מורכבות, וצריכים לקחת בחשבון בעת התכנון שיקולים הנדסיים, טכנולוגיים, רגולטוריים, סביבתיים ועוד ועוד. אבל באיזו מידה נלקח בחשבון האדם שמפעיל את המערכת, מתחזק אותה או מרכיב אותה? אם האדם הזה לא יבין כיצד להפעיל את המערכת, לא ייתן בה אמון, או לא יידע להתמקד בפעולות החשובות בעת העבודה עימה, המערכת לא תשיג את התוצאות המצופות ממנה.
יש הסוברים בטעות שלחשוב על המפעיל האנושי בעת פיתוח המערכת זהו דבר שכל מהנדס מערכת בעל תבונה וניסיון יכול לעשות. הרי כולנו בני אדם ומכירים בני אדם, אז אנחנו יכולים לשער מה יחשוב המפעיל כשיצטרך לעבוד עם המערכת, עם אילו קשיים יתמודד ואיך לתכנן אותה שתהיה פשוטה עבורו, הלא כן?
כמהנדסי גורמי אנוש אנחנו משננים בראשנו משפט חשוב: "זכרו תמיד, אתם אינכם המשתמשים!" ולמה הכוונה? אנחנו לא בני אותו גיל של המפעילים, אנחנו לא חולקים את אותו הידע, התפיסות שלנו לגבי טכנולוגיה שונות, והסיטואציה בה אנו נמצאים איננה זהה לסיטואציה בה נמצאים המפעילים. אבל בראש ובראשונה, מי שמפתח מערכת מגיע עם ידע מוקדם ומעמיק אודות המערכת, ידע שחסר למי שישתמש בה. לכן מה שבעינינו עשוי להיראות טריוויאלי ומובן, נתפס אחרת מזווית הראייה של המשתמשים. לכן, לתכנן מערכת שבאמת מתאימה למפעילים שלה זה אינו דבר טריוויאלי או משהו שניתן לעשותו בקלות ובמהירות. כדי לשלב בני אדם במערכות מורכבות בצורה נכונה צריך לעבוד לפי מתודולוגיות סדורות המבוססות על שנים רבות של מחקרים מתחומים שונים שלמדו ומידלו את פעולות בני האדם במצבים שונים.
כדי לענות על הצורך של מהנדסי המערכות להבין כיצד לשלב את שיקולי הגורם האנושי בתהליך פיתוח המערכת יצרנו קורס מקוון בפלטפורמת Campus IL ששמו "יישומי הנדסת אנוש בהנדסת מערכות". הקורס זמין לכולם (מי שאין לו חשבון ב- Campus IL יכול לפתוח חשבון בתהליך הרשמה פשוט ומהיר), הוא חינמי ומאפשר למידה של כלל התכנים או רק חלקם בקצב מותאם אישית, בקישור הזה:
https://campus.gov.il/course/brd-acd-hsi-heבקורס ניתן ללמוד מהם שיקולי הנדסת גורמי אנוש אליהם יש להתייחס
בעת פיתוח מערכת וכיצד משלבים אותם בתהליך הפיתוח. הוא נועד לתת ידע וכלים מעשיים למהנדסי המערכת בפועל או למי שעובר כעת הכשרה כמהנדס מערכת. הקורס משלב חומר תיאורטי יחד עם דוגמאות של יישום במערכות טכנולוגיות שונות. בקורס ניתן ללמוד מהם המאפיינים הקוגניטיביים והארגונומיים של המפעיל אליהם צריך להתייחס כאשר מתכננים מערכת (לדוגמה: לכמה דברים המפעיל יכול לשים לב ביחד? איך מתכננים מערכת שלא גורמת נזק מצטבר לגב?), להכיר ולתרגל את תהליך ניתוח התפקיד - תהליך סדור שבו ניתן לנתח את האינטראקציה של המפעיל עם המערכת ולתת המלצות לתכנון המערכת, ללמוד על תהליך שילוב הגורמים האנושיים בתוך תהליך פיתוח המערכת ועל הפעילויות הכרוכות בכך, ולהיחשף למקרי מבחן של שילוב גורמי אנוש במערכות מציאות מדומה ומערכות מציאות רבודה.
מהנדסי מערכות שילמדו את הקורס יקבלו כלים אשר יאפשרו להם תקשורת טובה עם מהנדסי גורמי אנוש ומאפייני חווית משתמש, הם יבינו מהם המקומות והשיקולים אשר גורמים אלה משתלבים בתכנית הפיתוח של המערכת.
מפתחי הקורס הינם פרופ' יובל ביתן, ד"ר נירית גביש ויקיר יניב.
פרופ' יובל ביתן הוא חבר סגל המחלקה למדיניות וניהול מערכות בריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ועומד בראש מרכז המחקר האוניברסיטאי לסימולציות ברפואה – SimReC. יובל הוא מהנדס תעשייה וניהול המתמחה בהנדסת אנוש וניתוח מערכות, ומתמקד בממשק שבין אנשי רפואה לסביבת העבודה שלהם.
ד”ר נירית גביש היא חוקרת ומרצה בתחומי הנדסת גורמי אנוש וחווית המשתמש. נירית חברת סגל במכללה האקדמית להנדסה בראודה בכרמיאל ועמיתת הוראה בטכניון.
יקיר יניב הינו יו״ר האגודה הישראלית לארגונומיה ולגורמי אנוש ומנכ״ל חברת ED&U. עוסק בשילוב גורמי אנוש במערכות מורכבות משנת 2006. ליקיר ניסיון רב בתעשיות שונות, ביניהן תעשיה בטחונית, פיתוח מוצרים רפואיים ופיתוח מכונות תעשייתיות. השתתף בהקמת מסלול חויית משתמש בתואר ראשון במדעי ההתנהגות במכללה האקדמית תל אביב-יפו והיה חלק מסגל המרצים. הוא שותף בקבוצות עבודה שונות בתחום, מדריך ומרצה במסגרות שונות. ליקיר תואר שני בעיצוב תעשייתי מהטכניון.
הלמידה בקורס מתבצעת על ידי צפייה אקטיבית בסרטונים קצרים. לסרטונים מצורפות כתוביות בשלוש שפות: עברית, אנגלית וערבית. בסוף כל סרטון תמצאו שאלה לבדיקת ההבנה וההטמעה של חומר הלימוד. לקורס מצורפות מצגות שניתן להורידן ולהשתמש בהן. כמו כן מצורפים מקורות וקישורים לקריאה נוספת. בסוף הקורס ובסוף כל יחידה ישנו בוחן מסכם לצורך בדיקת הפנמת החומר על ידי הלומדים.
הקורס חשוב לכל מהנדס מערכת, שיכול להשתמש בו כדי ללמוד את התכנים השונים באופן עצמאי, כולם או חלקם. כמו כן ניתן להשתמש בקורס בתהליך ההכשרה של מהנדסי מערכות. שימוש נוסף הוא כחלק מקורס אקדמי או כחלק מסדנא ייעודית. כזכור, חינם וזמין לכול.