דבר העורך
לאורך השנים אנו חווים עליה משמעותית ברמת המורכבות של האתגרים הביטחוניים, הכלכליים, החברתיים והסביבתיים העומדים בפני העולם כולו. מציאות זו מחייבת שינוי פרדיגמה באופן בו אנו מתכננים ומפתחים פתרונות מערכתיים המבוססים על שילוב של טכנולוגיות, תשתיות, אנשים, תהליכים, מערכות שירות וידע.
מערכת קול המערכות של האיגוד הישראלי להנדסת מערכות נרתמה לאתגר ותפעל לפיתוח פלטפורמה לשיתוף ידע הנדסי, עידוד השיח בין מהנדסים אודות אתגרים הנדסיים, שיטות הנדסיות ופיתוח מיומנויות הנדסיות. גיליון זה של הניוזלטר דו חודשי של האיגוד הישראלי להנדסת מערכות הוא צעד ראשון בכיוון זה.
אנו מזמינים את קהילת מהנדסי המערכות בישראל להרים תרומתם ליצירה של בסיס ידע משותף באמצעות לקיחת חלק בפעילויות האיגוד, השתתפות פעילה בקבוצות הענין, הצעה לכתיבת מאמרים, הצפה של אתגרים וסוגיות מערכתיות חדשות לצד הפניה לקריאה ושיח אודות מאמרים מכוננים שכדאי לעיין בהם פעם נוספת והכל תוך שילוב רעיונות על בסיס ראיה מערכתית רב תחומית ובין תחומית.
מצורף קישור לקול קורא לפרסומים ומאמרים במערכת קול המערכות.
ועדת העורכים: דר' שרון שושני-תבורי, דר' אביגדור זוננשיין, דר' אלכס בלכמן, סרגיי טוזיק.
ערן ראובני - עורך מגזין קול המערכות טל. 050-9020377 מייל: eranr@incoseil.org
פעילות קבוצות העבודה
קול קורא לפרסומים ומאמרים
מאמר:
Model-Based-systems-engineering for conceptual design: An integrative approach
מאת: דר' שרון שושני-תבורי , ערן פלג, דר' אביגדור זוננשיין, פרופ' גיל יודלביץ
תאריך פירסום: 22 באפריל 2023
תכן קונספטואלי הוא שלב ראשוני באפיון הטכני של מערכת בו נבדקות חלופות שונות לדרישות, לארכיטקטורת המערכת, ועקרונות פתרון ע"פ קריטריונים מוגדרים. בסיומו נבחרת האלטרנטיבה המיטבית להמשך תהליך הפיתוח או מותנעים ניסויי היתכנות. שלב זה הינו חיוני בתהליכים המוקדמים של מוצרים ומערכות, כאשר חדשנות ויצירתיות מעצבים את המערכת והמוצר העתידי. תכן קונספטואלי מבוסס מודלים (MBCD) מנצל את מיטב הפרקטיקות של הנדסת מערכות מבוססת מודלים (MBSE) המאפשרות קישוריות ועקיבות מערכתית. מחקרים שונים הראו כי בצד יתרונות גישה זו והתאמתה לחזון ההנדסה הדיגיטלית קיים חשש כי היצירתיות והחדשנות הנדרשים בשלב התכן קונספטואלי יפגעו מהיישום הפורמלי של התהליך.
קרא עוד >
במחקר אשר פורסם לאחרונה אנו חוקרים ובוחנים שילוב מתודולוגיה לתכן קונספטואלי משולב וממוקד לקוח (ICDM ) - תהליך קיים של תכן קונספטואלי שפותח בטכניון, עם MBSE לשם יצירת תהליך MBCD מאוזן. מתודולוגית ICDM יושמה בעשרות פרויקטים בתעשייה ובאקדמיה, וכן משמשת לחינוך מהנדסים להנדסת מערכות באקדמיה ובתעשייה בישראל. בעבודה המוצגת מפותחים ומוצעים תהליכים מבוססי מודלים לתהליכי תכן קונספטואלי לחלק משלבי ה-ICDM תוך התייחסות לפרשנות נדרשת במודלים ובמתודולוגיה.
לצורך יישום השילוב נעשה שימוש בחבילת תוכנה ספציפית במסגרת פלטפורמה מקובלת בשוק של UML/SysML המשמשת בסיס לכלי הנדסת מערכות מבוססי מודלים.
כתוצאה מהשילוב המוצע מושגת עקיבות בין דרישות לאלמנטי מודל, בחירת רכיבים מקטלוג מערכתי המאפשרת שימוש חוזר לרכיבים ולתבניות, קישוריות ואינטגרציה לתכן המערכתי הכולל, יצירה ידנית וממוחשבת של חלופות תכן קונספטואלי והשוואה בין האלטרנטיבות בהתאם לקריטריונים שגובשו. המתודולוגיה מודגמת במאמר על גבי מערכת כיבוי שריפות עתידית. הפתרונות והשיטה הוצגו לביקורת צוות מומחים והערכותיהם והמשוב למתודולוגיה שגובשה כלולים במאמר. בסיכום נדונות אפשרויות להרחבת השימוש בכלי MBSE בתכן קונספטואלי מערכתי מתקדם. בנוסף, מוצעים מחקרי המשך בתכן קונספטואלי מבוסס מודלים.
System Thinking. Applied. A Primer
מאת: Robert Edson
החוברת: System Thinking. Applied. A Primer נכתבה ע"י Robert Edson במטרה לשמש
ספר לימוד למתחילים המציג מבוא והכירות ראשונית עם עקרונות תחום החשיבה מערכתית.
החלק הראשון בחוברת מתאר את המוטיבציה וחשיבות העיסוק בנושא החשיבה המערכתית בעידן
הנוכחי בו הולכת וגוברת רמת המורכבות (Complexity) בפתרון בעיות סוציו-טכנולוגיות המתגלות
כבעיות קשות מאד לפתרון - "בעיות מרושעות"(Wicked Problems).
החלק השני בחוברת כולל סקירה של מושגי יסוד ויסודות החשיבה המערכתית. בניגוד לגישה
הרווחת המתבססת על תהליכי ניתוח מערכת (System Analysis) ולפיה לצורך פתרון בעיה נדרש
לנתח את המערכת לפי מרכיביה, לזהות את החלק התקול בה, ולהחליפו בחלק חדש בעל ביצועים
משופרים, הרי שגישת החשיבה המערכתית רואה דווקא את הסינתזה המערכתית שלומדת את
הסביבה המערכתית העוטפת את המערכת הרלוונטית ובוחנת את האינטראקציות שבין הסביבה
למערכת שבעזרתם ימצא פתרון לאתגר המערכתי שהוגדר.
קרא עוד >
החלק השלישי עוסק בחשיבות ההתבוננות על המערכת /הסביבה והאתגר המערכתי ממספר נקודות
מבט (Multiple Viewpoint). לצורך כך חובה שתהליך ניתוח המערכת יכלול מפגשים וראיונות עם
מספר רב של בעלי ענין הבאים מדיסציפלינות מקצועיות שונות ומיפוי נקודות המבט שלהם אודות
המערכת/האתגר המערכתי.
החלק הרביעי בחוברת מוקדש להצגת מתודולוגיה לפתרונות בעיות במערכות מורכבות והצגת מסגרת יישומית לעקרונות החשיבה
המערכתית (APPLIED SYSTEM THINKING FRAMEWORK).
מאת: .C.E. Siemien iuch & M.A. Sinclair
תאריך פירסום: 14 ביוני 2005
המאמר הוצג ע"י סרגי טוזיק במסגרת המפגש הראשון של מועדון הקריאה של INCOSE.IL שהתקיים בתאריך 15.11.2022 .
שם המאמר Systems integration מטעה. המאמר איננו עוסק בשאלות אינטגרציה בין מספר מודולים מערכתיים אלא ביכולת (תכנון) ושילוב של פתרונות טכנולוגיים בסביבה חברתית. בכך המאמר מקדים מאד את זמנו ולכן הועלה ע"י סרגיי כמאמר מכונן שכדאי לחזור ולעיין בו.
המאמר מציג סוגיות בחשיבה מערכתית - System Thinking . סוקר תהליכים "קלסיים" בהנדסת מערכות אולם מפגיש אותם מול שאלת האימפקט של הגורם האנושי על התהליכים.
המאמר: Scaling Up the Development Process
מאת: Watts Humphrey
תאריך פירסום: אוגוסט 2006
המאמר הוצג ע"י ערן ראובני במסגרת המפגש השני של מועדון הקריאה של INCOSE.IL שהתקיים בתאריך: 18.12.2022 (מיד בתום משחק גמר המונדיאל בכדורגל).
המאמר פורסם ע"י Watts Humphry שעומד מאחורי הקמתו של מכון SEI - Software Engineering Institute באוניברסיטת Carnegie Mellon.
המאמר מציג ממצאי דו"ח מחקר שעסק בשאלה: מה נדרש לעשות כדי להתמודד עם המורכבות ההולכת ועולה של המערכות שנדרש לפתח כמענה לאתגרי הביטחון, החברה והכללה בעשורים הקרובים והוא כולל המלצות לאימוץ של תהליכים הנדסיים אחרים מהתהליכים ההנדסיים שבהם אנו משתמשים היום.