ד"ר אורי אורחוף
יישום חדשנות באמצעות ניהול פרוייקטים מורכבים – Complex projects delivering innovative systemsהדרך המקובלת לפיתוח, הטמעה והפעלה של מערכות חדשניות מתבססת על יזום, ניהול ובקרת פרויקטים. במאה ה 21, עם העלייה בתחכום ובמורכבות המערכות, פרויקטי פיתוח, הטמעה והפעלה, או במילים אחרות, פרויקטים העוסקים בהנגשה Delivery)) של תפוקות המערכות לציבור המשתמשים, הופכים להיות מורכבים (Complex) וקשים לתכנון ולניהול.
המתודולוגיות הקלאסיות לניהול פרוייקטים כדוגמת אלו של ה-PMI או Prince2 מתקשות מאוד להתמודד עם פרוייקטים מסוג זה, וקיים צורך במתודולוגית עבודה פרקטית אשר תסייע בתכנון וניהול נכון של פרויקטים מורכבים להנגשה Delivery)) של מערכות חדשניות.
בעשור האחרון, הציעו החוקרים הבריטיים הרווי מיילור וניל טרנר (Maylor, H.R. & Turner, N.W.) מסגרת עבודה (Framework), המציעה שיטה מוסדרת לתכנון וניהול הפרויקט בהתייחס לשלושה ממדים:
- חדשנות המערכת
- מורכבות המערכת
- מורכבות המימד האנושי
בשלוש השנים האחרונות, הרחיב ד"ר אורי אורחוף את המתודולוגיה של מיילור וטרנר, והוסיף לה אלמנטים נוספים המגיעים מניסיונו האישי כמנהל פרוייקטים מורכבים בתחומי התכנון וההפעלה של שדות תעופה. כמו כן שולבו שיטות המגיעות מעולמות הנדסת מערכות וניהול פרוייקטים כמו: המטריצה של סטייסי, סולם בונן, מודל היהלום של שנהר ודביר, מודל הספירלה של בוהם ומודל המורכבות של PMI.
התוצאה הינה מתודולוגיה סדורה לניהול פרוייקטים מורכבים בארגונים, הכוללת שלושה רבדי עבודה:
- הרובד הראשון הינו זיהוי גורמים המעודדים מורכבות (Complexity Drivers) בפרוייקט הרלוונטי. גורמי המורכבות עשויים לנבוע מהחדשנות הטכנולוגית, החדשנות שבשימוש (פונקציונליות), אילוצים לוגיסטיים ותפעוליים, אילוצים רגולטוריים, גורמי אנוש, ועוד.
-
- הרובד השני הוא רידוד גורמי המורכבות טרם או בשלבים הראשונים של ביצוע הפרוייקט, באמצעות כלים הדומים לטכניקות של ניהול סיכונים.
-
- הרובד השלישי הינו ניהול המורכבות השיורית (Residual). בהתאם לגורמי המורכבות שנותרו לאחר תהליך הרידוד, ניתן להגדיר את הפרוייקט בהתאם לאחד מבין ארבעה אפיונים: Simple, Complicated, Complex, or Chaotic. כל אחד מבין האפיונים האלו גוזר שיטת ניהול שונה של הפרוייקט ומציבה בפני מנהל הפרוייקט דרישות שונות.
הצלחת הפרוייקט תלויה בין השאר בזיהוי נכון של רמת המורכבות, והתאמת שיטת הניהול למורכבות הזו. המתודולוגיה הנ"ל מעניקה למנהל הפרוייקט ומהנדס המערכת כלי עבודה פרקטיים באמצעותם יוכל לנהל את הפרוייקט נכון יותר, וע"י כך להגדיל את הסיכויים להצלחתו.
לקריאה והעמקה נוספת:
1. Geraldi, J., Maylor, H., & Williams, T. (2011). Now, let’s make it really complex (complicated): A systematic review of the complexities of projects. International Journal of Operations & Production Management, 31(9), 966-990.
2. Maylor, H. R., Turner N. W., Murray-Webster R. (2013). How hard can it be? Actively managing complexity in technology projects. Research-Technology Management, July-August 2013, pp. 45-51.
3. Maylor, H.R. & Turner, N.W. (2017). Understand, Reduce, Respond. Project Complexity Management Theory and Practice. International Journal of Operations and Production Management. Vol. 37, Issue 8, 2017, pp. 1076-1093
לפרטים נוספים